Självskadebeteende

En av fem unga flickor i årskurs nio mår så dåligt att de någon gång har skurit sig själva. Det visar Göteborgs-Postens omfattande ungdomsenkät med svar från 3 001 niondeklassare i Göteborg. Bland pojkarna är siffran en av tio. Anna Johansson, doktor i etnologi vid Umeå universitet som har skrivit en avhandling om självskador, har följt diskussionerna kring självskador på olika internetforum och gjort intervjuer med några av skribenterna.
– Gemensamt för dem jag har pratat med är att de mår dåligt, men de ger delvis olika förklaringar till att de skär sig. Det kan vara både självbestraffning, att skärandet ger dem kontrollkänslor eller är ett sätt att skicka signaler om att de mår dåligt, säger Anna Johansson till GP. En studie vid Lunds universitet från förra året visar liknande siffror och att det är flickor i högre grad än pojkar som skär sig.
Källa: Aftonbladet.se


Idag uppmärksammar många medier något som vi på Tjejzonen, och säkert många av er som läser, redan är väl medvetna om: unga flickor mår dåligt och många skadar sig själva. Vi tycker att det är bra att man pratar om det, om det är fler som känner till problemet är det ju fler som kan hjälpas åt för att minska siffran: ingen ska behöva må så dåligt att hon vill skada sig själv! Det är en ståndpunkt som alla på Tjejzonen har.


Lite tips för att må bättre:
- Lista på vad man kan göra för att stå ut
- Madickens krönika
- Chatta med oss på Tjejzonen!
- HÄR kan du läsa om vilka andra former av hjälp du kan få av oss

HÄR kan du läsa om vad BUP skriver om självskadebeteende.

Kom ihåg tjejer, ni är värda att må bättre! Sök hjälp om ni inte kan sluta själva, börja med att prata med någon ni litar på. Var snälla mot er själva!


Har du slutat skada dig själv och vill berätta om det för andra? Har du något tips på hur man slutar? Har du någon åsikt om varför tjejer är mer drabbade än killar eller har du något annat att säga om saken? Maila till [email protected] och bli en del av vår blogg!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0