Ångest

Vad är ångest och varför får man det? Vilka har ångest och varför har just dem det?

Somliga har ofta ångest, andra när de ska sova och några har det när de ska äta. Det finns dem som lever med den och andra som bara blir påmind om den när de träffar en viss person. En del påstår att de aldrig har haft ångest.

Ordet ångest kan låta hemskt och destruktivt, man kanske inte vågar säga att man har det eller så slänger man ur sig det med en suck och så tar ingen det på allvar. Många tror nog att det är ovanligt och att bara är riktigt sjuka personer som har det. Tänk om! Så här skriver Vårdguiden om ångest:

Ångest - en del av livet

Ångest är något vi alla känner till och från i livet. Det kan till exempel vara om någon nära släkting dör, vid en olycka eller en skilsmässa. Det kan också handla om mer vardagsnära saker, som ångest inför ett föredrag eller en anställningsintervju. Även om det är jobbigt finns det en omedelbar orsak till varför du mår dåligt. Men ångest kan också finnas utan att det finns något som det uppenbart beror på.

Ångest är en del av det vanliga livet, men det kan även vara ett sjukligt fenomen. Det finns ingen klar gräns mellan vad som är vanlig eller sjuklig ångest. Känslor av oro, spänning, ängslan, skräck och panik kan flyta ihop.

Ångest och rädsla är en del av ett livsviktigt alarmsystem som finns hos alla människor. Systemet behövs för att du ska reagera vid hot eller fara. Då aktiveras flera försvarsreaktioner och beredskapen i kroppen höjs. Musklerna spänns, hjärtat börjar slå snabbare och adrenalin släpps ut i blodet.

Alarmreaktionen styrs av det autonoma nervsystemet, den del av nervsystemet som inte går att kontrollera med viljan. Efter en stund kommer alarmreaktionen klinga av och den akuta ångestreaktionen går över. Vid en del ångestsjukdomar är alarmsystemet överkänsligt och sätts igång utan att det finns ett hot eller en fara.
Läs mer HÄR.

Ångest är alltså något som drabbar alla, mer eller mindre. Det finns både något som kallas för vanlig ångest och sjuklig ångest. Sjuklig ångest är när oron och rädslan hindrar ditt vardagliga liv under en längre period och det går att få hjälp med att kontrollera oron och rädslan.

Ibland är det svårt att hantera ångesten, beroende på hur stark den är och vad den beror på. Respektera dina känslor och försök tänka på varför du känner som du gör! Kom ihåg att du inte är ensam och att det är många som mår eller har mått som du gör just nu. Men kom framför allt ihåg att den går över, att livet inte alltid behöver kännas så tungt som det känns just när du mår som värst. På länken ovan kan ni läsa mer om hur man kan hantera ångesten och om ni klickar HÄR kommer ni till en lista med saker ni kan göra för att omedelbart distrahera er själva. Jag brukar titta på min favoritserie Vänner, lyssna på musik, pyssla, baka, sy eller läsa en bok. Genom att göra det måste jag koncentrera mig på något annat eller så får jag koppla bort mina tankar genom att fly in bland någon annans. Många menar att djur och natur har en lugnande effekt på människan och att man mår bättre av att vara ute i skogen och av klappa på något med päls.

Herta Muller (som vann Nobelpriset i litteratur förra året) har sagt en sak som jag tycker är väldig bra: Den som aldrig känner ångest saknar något som ingen kan vara utan: fantasi. Någon annan ska ha sagt att ångest är priset man måste betala för sinnets rörlighet. Jag tror att båda menar att ångest hänger samman med en förmåga att ha kontakt med sina känslor. Och att den kan vara bra också: vet man inte hur det känns att må dåligt vet man inte hur det känns att vara glad! 

Tjejer: TA HAND OM ER! Försök att hitta ett sätt som hjälper just dig att må bättre för stunden och glöm aldrig bort att du är värd att vara glad. Kärlek till er!♥


Vill du berätta om hur du hanterar din ångest? Maila till [email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0